Historie

Vznik klubu

Klub vznikl v teplickém domě dětí mládeže jako kroužek pro mládež zajímající se o modelovou železnici a další modely (autodráhy). Klub vedlo více vedoucích. Poslední vedoucí, které zmíním byli Antonín Stýblo a Ing. Ladislav Grochol.

Antonín Stýblo (8.3.1957-2017)

Teplický modelář, který se staral kromě svého domácího kolejiště o klubové kolejiště v domě dětí a mládeže v Teplicích. Po něm převzal klub v Teplicích Ing. Ladislav Grochol.

Ing. Ladislav Grochol (24.9.1962 – 12.1.2023)

Rodák z Karviné přišel do Teplic jako mladý stavební inženýr. Od útlého mládí se zajímal o železnici a železniční modely. V roce 1992 založil klub železničních modelářů v Krupce, který vedl do jeho zániku v roce 2018. Po smrti A. Stýbla převzal klub v Teplicích. V roce 1998 také spoluzaložil klub železničního muzea ve Zlonicích. Klub v Teplicích je po jeho skonu na jeho počest nazván KŽM Teplice Ladislava Grochola, kde je in Memoriam čestným členem.

Jan „Valenta“ Kašpar (29.4.1994)

Rodák z Kladna, elektrotechnik a strojvedoucí. Vystudoval střední průmyslovou školu v Ústí nad Labem, obor elektrotechnika. Spoluvedl klub železničních modelářů v Krupce, po jeho zániku občasně spoluvedl klub v Teplicích. Po Ing. Ladislava Grochola převzal klub v Teplicích.

Příspěvek byl publikován v rubrice O klubu a jeho autorem je administrator. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.